2018-07-31 / byBarberTruck

A borbélyság eredete

A borbélyság eredete

Már a középkorból is maradtak fenn írásos emlékeink a borbélyok tevékenységéről. Akkoriban a borbélyi és a sebészi szerepkör teljesen egybeolvadt, az ezen mesterséget űző szakembereket pedig borbélysebészeknek hívták. Az egybeolvadás oka az volt, hogy a borbélyok jóval ügyesebben bántak az éles vágóeszközökkel, mint az emberi testet kevésbé ismerő és kevesebb gyakorlattal rendelkező sebészek. A 16. századtól a 18. századig Londonban e két, manapság egymástól már igen távol álló területet egyetlen cég fogta össze, ez volt a Company of Barber-Surgeons. Margaret Pellingtől, az Oxfordi Egyetem történészétől tudjuk, hogy a borbélyok mindennel foglalkoztak, ami a testhez és az egészséghez kötődik: szolgáltatásaik a kozmetikai kezelésektől a hajvágáson és szakálligazításon át egészen a végtagamputálásig igen széles skálán mozogtak.

A 16. század rettegett betegségét, a szifiliszt is ők kezelték, ennek egyik oka pedig az volt, hogy az orvosok a szó szoros értelmében nem szerettek érintkezni a szifiliszes betegekkel. A vérvételt is a borbélyok végezték, méghozzá igen gyakran, mert abban az időben a vér lecsapolásáról azt tartották, hogy segít megőrizni az egészséget.

A borbélyrúd

A közvélekedés szerint a borbélyok jelképe, a fehér-kék-piros csíkos rúd is a vérhez és a kötésekhez kapcsolódik, ám Margaret Pelling szerint erre semmi történelmi bizonyíték nincs, hiszen még magát a borbélyrudat sem említik a történelmi források. Európában a borbélyrúd fehér-piros, míg Amerikában egy harmadik szín, a kék is csatlakozik e kettőhöz. Egyes vélekedések szerint az amerikai zászló miatt került bele a kék a szimbólumba, mások szerint az ereket jelképezi. A piros szín másként is kötődhet a borbélyokhoz, akik mai szemmel nézve igen bizarr marketingeszközt alkalmaztak akkoriban, hiszen gyakran tettek ki egy-egy vérrel teli üveget a kirakatba, ezzel promotálva a szolgáltatást.

Borbélyszalon mint vegyesbolt?

Később, amikor a 19. században a borbély és a sebész szakma kettévált, a borbélyszalonok vegyesbolt-jelleget öltöttek: árultak ott dohányt, gyógyszert és kozmetikai termékeket is. Akkoriban nem voltak szupermarketek és gyógyszertárak sem, így ha valakinek szüksége volt valamire, akkor beugrott a borbélyhoz. Érdekes, hogy egy rossz foggal sem az orvost keresték fel, hanem a borbélyt, aki jellemzően foghúzással is foglalkozott – nem véletlenül nagy a hasonlóság a mai orvosi és borbélyszékek között sem, hiszen történelmi gyökereik egybefonódnak.

 

Forrás: http://www.abc.net.au/radionational/programs/archived/bodysphere/when-barbers-were-surgeons-and-surgeons-were-barbers/6391468

https://www.mdrnyu.org/fall-2015-bloody-history-of-barber-surgeons/

Share this...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

HOZZÁSZÓLÁS

s